Zmizelé a znovuobjevené židovské město sklidilo úspěch

Uprkova ulice

Od druhého týdne v září až do 18. listopadu letošního roku měli návštěvníci prostějovského špalíčku možnost zhlédnout výstavu s názvem Zmizelé a znovuobjevené židovské město. Výstavu zhruba pěti desítek fotografií s nádechem nostalgie. Snímky s úzkými uličkami, dlažbou z valounů i tajemná zákoutí, která kdysi tvořila neodmyslitelnou část Prostějova.

I když by se na první pohled mohlo zdát, že kromě špalíčku budov po židovské historii v Prostějově mnoho nezbylo, opak je pravdou. Ve městě Prostějově zůstala celá řada stop po naší společné minulosti: Namátkou třeba dodnes funkční sladovna, která patřila rodině Winterových, dům v Sádkách, kde fungoval židovský chudobinec a po válce židovská modlitebna, někdejší stará i nová synagoga. Na konci Brněnské ulice je pak nový židovský hřbitov se zhruba pětistovkou náhrobků zde pohřbených prostějovských občanů židovského původu a ve Studentské ulici kulturní památka, kterou je pozemek se starým židovským hřbitovem, kde dodnes spočívají ostatky bezmála dvou tisíc židovských obyvatel…Na fotografiích, jejichž část si můžete nyní prohlédnout alespoň na našich webových stránkách, jsou domy, budovy, místa, zákoutí, která sice zmizela, ale i domy a místa spojená s židovskou historií města, která přežila jak II. světovou válku, tak režim minulý…

K výstavě jsme vydali i brožurku a podle ohlasů z muzea i poptávky  po jejím dotisku  se můžeme trošku pochlubit: Snímky sklízely úspěch!

fota: Státní okresní archiv Prostějov, Muzeum Prostějovska, Židovské muzeum Praha

-jg-

Fotogalerie

Na výstavě byl k vidění i papírový model části ghetta

Brožura k výstavě ve formátu pdf

Ohlédnutí za vernisáží