Paní Larissa Šimeková slaví významné životní jubileum

Paní Larissa Šimeková, rozená Grünwaldová, slaví dnes (14. 12. 2022) krásné 102. narozeniny. Její předkové z otcovy strany přišli do Prostějova na konci 19. století a na začátku 20. století zde založili oděvní firmu. Maminka paní Larissy pocházela z Ruska, kde se seznámila s otcem Larissy Oskarem, který se za 1. světové války dostal do ruského zajetí.

Larissa se narodila v roce 1920 v Rusku, v roce 1921 odchází rodina do Prostějova, kde žije až do příchodu nacistů. Poté je čeká stejný osud, jako další židovské spoluobčany. V roce 1942 putuje Larissa se svým mužem Rudolfem Schickem a otcem Oskarem Grünwaldem transportem do Terezína, kde se i s manželem dočká osvobození. Její otec Oskar byl zavražděn v roce 1944 v Osvětimi.

Po válce si manželé Schickovi změnili příjmení na Šimekovi, později se za prací odstěhovali do Popradu. Domů, do Prostějova se Larissa vrátila po smrti manžela (po 41 letech) a zde žije se synem dosud.

Poblahopřát přišel paní Larisse Šimekové za město Prostějov primátor František Jura, spolek Hanácký Jeruzalém se ke gratulaci (alespoň na dálku) samozřejmě připojuje!

zdroj foto: MMPv

zdroj text: Paměť národa: zde a zde