Arnošt Goldflam v Národním domě četl povídky ze své knihy Strašidelné Brno a zároveň vzpomínal i na „prostějovské“ HaDivadlo

Přednáškový sál Národního domu byl sobotního večera 19. listopadu 2022 zaplněn do posledního místa. Hostem v rámci Noci divadel byl totiž oblíbený divadelník, herec, dramatik, režisér, spisovatel a také dlouholetý člen HaDivadla Arnošt Goldflam. Vrátil se tak vlastně do míst, kde před lety vystupoval. Na prknech prostějovského divadla strávil sedm let.

Četl z nedávno vydané knížky povídek Strašidelné Brno (nakladatelství CPress v Brně ve společnosti Albatros Media Praha). Arnošt Goldflam je totiž brněnský rodák (nar. 1946) pocházející z židovské rodiny. V Brně řadu let žil, studoval a pracoval, a tak není divu, že sem umístil strašidelné a tajemné příběhy i legendy. 

Přečetl povídky Brněnský orloj, Tajemná mrtvola, Známá mumie a Démon Bronxu.  Byly to příběhy vycházející z legend i autorových snů a fantazie. Reálný základ měl příběh slavného válečníka pandura Trencka, kterého si vážila i císařovna Marie Terezie a který spočívá v kapucínské kryptě kostela Nalezení sv. Kříže na Uhelném trhu.  Arnošt Goldflam chystá také další knihy s podobnou tematikou. Vyjde Strašidelná Praha a Strašidelná města Čech a Moravy, kde bude i Prostějov.

V následující besedě Arnošt Goldflam také vzpomínal na HaDivadlo.  Do Prostějova přišel v roce 1978 po studiích na DAMU a práci v menších brněnských divadlech (Satirické divadlo Večerní Brno, Divadlo X). Práce v těchto divadlech ho neoslovila a Miloslav Maršálek mu poradil Hanácké divadlo v Prostějově působící tehdy pod Městským kulturním střediskem. Byl přijat a hrál zde řadu let.  Vrátil se dále roku 1987 (to už divadlo působilo v Brně). „Dramatizovali jsme Kafkův Proces. Kafka byl samozřejmě zakázán, a tak jsme na to šli od levicových autorů, jako byl Egon Ervín Kisch. Ti postupně odpadali a zůstal nakonec Kafka. Stal se ale průser. Přiběhla za mnou vedoucí, že jsme na premiéru hry nepozvali autora – pana Kafku,“ vyprávěl Arnošt Goldflam.

Otázky na Arnošta Goldflama doslova „pršely“. Týkaly filmů Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Lotrando a Zubejda, Špunti na vodě, setkání s Bolkem Polívkou a Miroslavem Donutilem, provázení populárním pořadem o houbaření Na Houby či prostějovské inscenace Depeše na kolečkách. 

Zájemci si mohli knihu Strašidelné Brno zakoupit a nechat si ji podepsat.

text a foto: Hana Bartková, členka spolku Hanácký Jeruzalém