Lola Beer – Ebner

6. 8. 1910 Prostějov  – 3. 3. 1997 Tel Aviv 

Narodila se 6. srpna 1910 v Prostějově v Brecherově ulici č. 14  (pozdější Uprkově) (pod jménem Carola Zwillingerová) jako nejmladší z pěti sourozenců (Charlotta, Johanna, Leopold, Otto) Alexandru Zwillingerovi a Paule rozené Fried. Otec pracoval v oděvní firmě. Později rodina provozovala obchod s oděvy a v židovských uličkách vetešnictví. V jejích osmi letech však otec zemřel. V Prostějově se vyučila švadlenou a v roce 1932 absolvovala oděvní návrhářství na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. V roce 1935 se provdala za olomouckého obchodníka Josefa Beera. Bydlela v Olomouci a pracovala zde jako švadlena.

Na jaře 1939 se jim podařilo vystěhovat do Palestiny. Tím si zachránila život. Matka a obě sestry s rodinami byli zavražděni v Malém Trostinci a Trawnikách. Bratři Leopold a Otto utekli do Palestiny. Leopold pracoval v Tel Avivu jako lékař a v počátcích podnikání také Lole pomáhal.

Lola si v Tel Avivu otevřela módní krejčovský salón, zpočátku v domě v ulici Grunzberg, později v ulici ha-Jarkon. Svými moderními oděvy evropského střihu a barevností zde všechny obyvatele okouzlila.  Látky jezdila kupovat do Bejrútu, později do Paříže.  Brzy si získala početnou dámskou klientelu. K jejím zákaznicím patřily manželky izraelských prezidentů Chajma Weizmanna a Ben Guriona a premiérů Levi Eškola, Chajma Herzoga a Jicchaka Rabina.

V roce 1945 se podruhé provdala za rumunského Žida a obchodníka Dolfi Ebnera. Manželé Ebnerovi byli významnými mecenáši řady kulturních a vědeckých institucí, například Izraelské filharmonie, Univerzity v Tel Avivu, Weizmannova institutu v Rechovot a Vysoké školy inženýrství a designu Šenkar v Ramat Gan.  Od roku 1983 zde vedla kurzy módního návrhářství a předsedala ženskému klubu. V roce 1992 se Lola podílela na založení „Studijního centra módy a designu Loly Beer Ebner na Šenkaru“. Na památku svého manžela (zemřel v roce 1992) založila na telavivské univerzitě sochařskou školu. Tato nyní nese jména obou manželů.

První módní přehlídku uspořádala v roce 1946 v Park Hotelu v Tel Avivu. Díky početné americké klientele si vybudovala jméno také v USA. V roce 1955 připravila kolekci módní značky Bonds v USA. V roce 1956 navrhla nové uniformy pro letušky izraelské státní letecké společnosti EL AL. Z roku 1966 pocházejí její návrhy uniforem pro ženy sloužící v izraelské armádě a na poště. Dodnes se v Izraeli nosí slavnostní ženské armádní uniformy pocházející z její návrhářské dílny.

Z let 1967 a 1968 pochází módní kolekce „Lola Beer linie“ navržená pro izraelskou značku ATA. Největšího ohlasu dosáhla módy Loly v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století. V době největšího rozmachu zaměstnávala ve svém salónu až čtyřicet pracovnic. Za celou dobu existence salónu (v letech 1940–1995) se v něm ušilo téměř dvacet tisíc šatů.

Za svoji celoživotní návrhářskou tvorbu získala řadu izraelských a mezinárodních ocenění, například titul „Rytíř umění a literatury“ ( francouzská vláda, 1972), „Čestný občan města Tel Avivu“ (1990), „Zlatá jehla“ (1992, izraelská vláda), čestný doktorát na telavivské univerzitě (1993).

Její tvorba byla představena na retrospektivní výstavě na Šenkaru (1992) a v izraelském muzeu v Jeruzalémě (1994), v  České republice na výstavě „Lola Beer-Ebner první dáma izraelské módy“ (Divadlo hudby Olomouc, 2010). Tutéž výstavu uspořádala Česká centra v Tel Avivu (březen a duben 2011).

Lola Beer Ebner byla výjimečná, silná žena, zapálená sionistka, která proslavila izraelskou módu po celém světě a plným právem je označována jako první dáma izraelské módy.

Zemřela 3. března 1997 v Tel Avivu ve svých šestaosmdesáti letech na rakovinu slinivky a byla pohřbena na hřbitově Nachalat Jicchak v Tel Avivu.

Hana Bartková, členka spolku Hanácký Jeruzalém

Použitá literatura :

Janáčová, Eva: Lola Beer Ebner, první dáma izraelské módy. In: Židé a Morava, XVII., sborník z konference konané v Muzeu Kroměřížska 10. 11. 2010, vydalo Muzeum Kroměřížska v Kroměříž, s.274–280.

fotografie:archiv Petera Briesse

Medailonek ke 110. výročí jejího narození