Virtuální rekonstrukce prostějovského Templu

To je název výstavy, která byla zahájena 26. 5. 2022 jako doprovodný program ukládání Kamenů zmizelých. Panely jsou umístěny v někdejší nové synagoze – dnes kostele Církve čs. husitské (Husově sboru).

Celkem na deseti panelech je k vidění jak vzhled tohoto svatostánku v minulosti, v současnosti, tak i jeho vizualizace formou virtuální rekonstrukce. Autorkou virtuální rekonstrukce je bývalá studentka Technické univerzity ve Vídni Irene Moser.

Jádrem virtuální rekonstrukce je 3D model a vizualizace a výsledkem jsou fotorealistické obrázky dnes už neexistujících prostor synagogy.

„Technická univerzita ve Vídni se projektu virtuálních rekonstrukcí synagog v Evropě věnuje systematicky a Prostějovem se tato sbírka rozrostla o další objekt,“ říká Irene.

Podkladem byly podle ní nejen originální plány synagogy, ale také plány přestavby do podoby kostela Církve československé husitské architekta Huberta Austa z roku 1949.

„Plány přestavby jsou zajímavé především proto, že budova byla znovu přeměřena před tím, než byla stavebně pozměněna. Takže plány přestavby do podoby husitského kostela sloužily svým způsobem jako kontrola, respektive jako potvrzení původních rozměrů synagogy. Tím byly eliminovány případné nepřesnosti,“ dodala Irene Moser, která se zahájení výstavy zúčastnila.

Před samotnou vernisáží jsme připomněli v prostoru před kostelem ukládání Kamenů zmizelých, které výstavě 26. 5. 2022 předcházelo.

Bylo nám ctí, že se obou akcí zúčastnilo tolik hostů, včetně velvyslankyně Státu Izrael Anny Azari, předsedy FŽO Petra Papouška, rakouského honorárního konzula Georga Stoegera či zástupkyně velvyslanectví USA Jany Kernerové.

Velký dík patří také paní farářce Ivaně Krejčí z Husova sboru za umožnění výstavy v prostorách kostela a panu Luďku Štiplovi z loštické synagogy za zapůjčení některých výstavních předmětů.

Z bývalé synagogy jsme se ještě přesunuli na další program Festivalu Chayim 2022 do prostějovského Městského divadla. V promenoáru je k vidění výstava Boba Pacholíka rekapitulující mimo jiné i činnost spolku Hanácký Jeruzalém.

-jg-

Fotogalerie z akce: