RUT pozvána na MAŽIF!

RUT na festivalu v Holešově 2019

Festival židovské kultury HA-MAKOM 2019, který skončil před pár dny v Holešově, otevřel další možnosti prezentace prostějovské taneční skupině RUT.

„V Holešově jsme dostali hned několik pozvánek na příští rok. Jednak od spolku MUZIKA JUDAIKA Praha na festival MAŽIF a mezinárodní festival Praha srdce národů. Mimo to nás sdružení Ester pozvalo do Košic a Chaverut do Valašského Meziříčí. Také už máme pozvánku na 20. ročník festivalu HA-MAKOM sem do Holešova. Je to pro nás velká čest a zároveň velký závazek, věřím, že vše dobře zvládneme,“ komentuje úspěch taneční skupiny RUT její umělecká vedoucí Eva Štefková. 

Hlavním cílem festivalu MAŽIF IX je vyvolat zájem spoluobčanů o židovskou kulturu a její  tradice především v Praze, která byla od nepaměti průsečíkem všech možných druhů kultury. Neméně důležitým námětem festivalu skutečnost, že v Evropě opět velmi výrazně sílí antisemitismus a dalším cílem je proto reagovat na vnější události, historické souvislosti i náhodné situace.

„RUT vystoupí na tomto festivalu 2. dubna 2020,“ dodává Štefková.

Taneční skupina Rut je jedním z prvních souborů v České republice, který reprezentuje židovskou kulturu. V současné době působí pod Cyrilometodějským gymnáziem v Prostějově a volně navazuje na tradici židovské kultury města Prostějova, které bylo v minulosti pro početnou židovskou komunitu přezdívané „hanáckým Jeruzalémem“. 

-jg-

O vystoupení RUT na letošním holešovském festivalu se můžete dočíst zde.

Fotogalerie z vystoupení RUT na HA-MAKOM 2019