Prostějovští Židé v boji a odboji

foto z probíhající výstavy

Doprovodnou přednášku k právě probíhající výstavě Bojovali na všech frontách – Židé v boji a odboji pořádá ve čtvrtek 10. října 2019 od 17:00 v přednáškovém sále hlavní budovy prostějovského muzea spolek Hanácký Jeruzalém.

Přednášející, Jaromír Vykoukal, se v první části podvečera zaměří na známá i méně známá fakta o podílu židovských vojáků v zahraničních jednotkách bojujících proti nacistům. Chybět nebudou ani konkrétní informace o zatím zdokumentovaných osudech prostějovských židovských bojovníků.

Druhá část přednášky bude věnována někdejšímu absolventovi Gymnázia Jiřího Wolkera Bedřichu Seligerovi. „Jeho syn Vladimír se účastnil vernisáže výstavy a zavzpomínal nejen na návrat svého otce do poválečného Prostějova, kdy Bedřich Seliger nenašel už nikoho se svých blízkých, protože všichni skončili v koncentračních či vyhlazovacích táborech, ale zavzpomínal také na poslední návštěvu svého otce Bedřicha v Prostějově v roce 2012,“ říká ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera Michal Šmucr, který druhou část přednášky povede. 

Bez zajímavosti není, že před několika dny navštívila Prostějov také dcera jednoho z prostějovských bojovníků židovského původu Viléma Münze Dagmar Maxlová ze Švýcarska. Ta měla možnost ve svých 74 letech vůbec poprvé položit kytku na hrob svého otce. Město Prostějově totiž nechalo před časem zhotovit náhrobní desku na hrob tohoto četaře, hrdiny bitvy u Dunkuerque a nositele Čs. válečného kříže 1939. Náhrobek Viléma Münze je umístěn na jeho hrobě na prostějovském hřbitově. Za tuto aktivitu paní Maxlová městu Prostějovu poděkovala.

-zv-