Papírový model zmizelého a znovuobjeveného židovského města

Papírový model části zmizelého židovského města

Na právě probíhající výstavě Zmizelé (a znovuobjevené) židovské město, která je k vidění do 18. 11. 2018 v prostějovském Špalíčku, Uprkova 18, si mohou zájemci v jedné z prosklených vitrín povšimnout několika v papíru vyvedených domků z někdejšího židovského ghetta.

„Jde o úvodní etapu projektu ztvárnění prostějovského židovského města jako trojrozměrného modelu. Podle dobových fotografií a plánků chci postupně vyrobit papírový model tzv. židovských uliček a části centra města. Je to mravenčí práce, která mi zabere odhadem rok,“ říká člen spolku Hanácký Jeruzalém a papírový modelář Jan Lázna, pod jehož rukama model vzniká.

Dalším krokem bude oskenování celého modelu a výroba plastové verze pomocí 3D tiskárny. Třetí etapou pak vytvoření virtuální procházky někdejším židovským městem.

„Domníváme se, že trojrozměrný model židovského města v kombinaci s virtuální prohlídkou míst, která se dodnes ať už zachovala v původní podobě, nebo vypadají v současnosti jinak, případně již zmizela, může posloužit jak samotným Prostějovanům k nahlédnutí do historie vlastního města, tak i návštěvníkům Prostějova, kteří sem přijíždějí jako turisté,“ doplňuje předseda spolku Michal Šmucr.

jg