Ondřej Mucha představí skladby Ignaze Brülla

Ondřej Mucha

Spolek Hanácký Jeruzalém a Okrašlovací spolek města Prostějova si vás dovolují pozvat na koncert z děl prostějovského rodáka a slavného vídeňského klavíristy a komponisty Ignaze Brülla. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 6. 10. 2022 od 19:00 hodin v přednáškovém sále prostějovského Národního domu. 

Ignaz Brüll žil v Prostějově jen krátce – v dětství; rodina se přestěhovala do Vídně a možná proto je ve svém rodném městě téměř zapomenut. Základům hry na klavír učila Ignaze Brülla jeho matka, sama excelentní klavíristka, ovšem až ve Vídni, na tamní konzervatoři, se Brüllovi dostalo vynikajícího hudebního vzdělání. Studoval například u Julia Epsteina. 

Na prvním samostatném klavírním koncertu, kterým se představil ve dvaceti letech vídeňskému publiku, zahrál také vlastní skladby a zahájil tak svou úspěšnou koncertní kariéru. Byl uznávaným interpretem skladeb Beethovenových, Schumannových a Chopinových, se kterými procestoval téměř celou Evropu. Jako výborný pianista upoutal pozornost Johanese Brahmse. Oba umělci se spřátelili, často spolu čtyřručně hrávali a v pozdější době mu Brahms stále častěji svěřoval svá díla k prvnímu provedení.  

Rádi bychom představili dílo tohoto slavného rodáka (nejen) domácímu publiku.

V první části koncertu zazní díla Vojtěcha Říhovského, Ezechiela Ambrose (zakladatele prostějovské základní umělecké školy) a Bedřicha Antonína Wiedermanna. Druhá část koncertu bude složena výhradně z Brüllových děl.

Účinkují: Gabriela Němcová, zpěv, Ondřej Mucha, klavír a harmonimum (Packard USA, 80. léta 19. století). Toto harmonium z vlastní sbírky si Ondřej Mucha přiveze do Národního domu speciálně pro uvedený koncert.

Gabriela Němcová

Podrobný program koncertu a další informace o Ignazi Brüllovi naleznete zde:

Pocta Ignazi Brüllovi – Hanácký Jeruzalém (hanackyjeruzalem.cz)

Zdroj informací k Ignazi Brüllovi: Osobnosti Prostějovska, Klub historický a státovědný, 2012