IGNÁC A ANNA SELIGEROVI

Květiny ke Kamenům zmizelých pokládá vnuk Ignáce a Anny Vladimír Seliger

Dva Kameny zmizelých byly uloženy za rodiče Bedřicha Seligera, který bojoval proti nacistům ve Svobodově armádě. Tím si vlastně zachránil život… Na rozdíl od dalších členů jeho rodiny. Medailonek připravila členka našeho spolku Hana Bartková:

Ignác Seliger se narodil 28. srpna 1890. Provozoval obchod s konfekcí a textilem v domě č. 9 na tehdejším Žerotínově (nynějším Žižkově náměstí). Bydleli s manželkou Annou rozenou Hallerovou v domě č. 11 v Havlíčkově ulici v Prostějově. Měli tři děti – syna Bedřicha a dcery Ruth a Ethel.  Oba manželé byli s dcerami transportováni 4. července 1942 do Terezína a 28. července 1942 byli zavražděni v lese nedaleko Baranoviči.

Syn Bedřich Seliger byl původně připravován na odjezd do Palestiny, byl však v roce 1939 zatčen gestapem, deportován do koncentračního tábora v Nisku nad Sanem, odkud utekl a tajně přešel na území Sovětského svazu.

Stal se členem Československého armádního sboru pod velením generála Ludvíka Svobody a prošel těžkými boji u Sokolova, Kyjeva, Bílé Cerkve a v Dukelském průsmyku. Velel minometnému družstvu a četě.

Návrat do Prostějova koncem války pro něj byl smutný. Zůstal bez domova a rodiny. Nezemřeli jenom jeho nejbližší, ale i osmnáct dalších příbuzných.

Plukovník Bedřich Seliger v roce 1947 z armády odešel do civilu a pracoval v technických profesích, žil v Teplicích. Do rodného Prostějova se vrátil až po dlouhých pětašedesáti letech – koncem dubna 2012 –  krátce před svou smrtí. Znovu se mu tehdy vrátily vzpomínky na rodiče, sestry a bylo to pro něj velmi bolestné.

Bedřich Seliger ve Svobodově armádě