Den židovských památek – neděle 11. 8. 2019

židovský hřbitov v Lošticích (Olomoucký kraj)

Zcela zdarma bude zpřístupněno více než 50 vybraných židovských památek v Čechách, na Moravě a Slezsku. Návštěvníci tak budou mít možnost navštívit hřbitovy a synagogy, které nejsou volně přístupné, nebo prošly v posledních letech nákladnou rekonstrukcí. Náš tip? – Loštice!

interiér loštické synagogy

Tamní synagoga prošla v letech 2006 – 2014 rozsáhlou rekonstrukcí, kterou realizovalo Město Loštice ve spolupráci se sdružením Respekt a tolerance. A rekonstrukce je to více než zdařilá! Oceněná řadou českých odborných institucí, ale i veřejností.

Bez zajímavosti není ani fakt, že se v interiéru zrestaurované synagogy nachází i vitráže a lavice, které se podařilo zachránit při ničivém požáru synagogy olomoucké.

Dále se seznámíte například s osudem Otty Wolfa, nebo zjistíte, kdo byla paní Fanny Neuda. Děti (či spíše nejen děti) si mohou vyzkoušet, jak vypadá jejich jméno napsáno hebrejskou abecedou.

pohled z ženské galerie synagogy

Rozhodně stojí loštická synagoga za pozornost, a to nejen v rámci Dne židovských památek.

Navštívit v Lošticích můžete také židovský hřbitov, který byl založen v roce 1554 a který je dochován do dnešních dnů. Na ploše zhruba 6500 m2 se nachází přes šest stovek náhrobků, z nichž nejstarší pocházejí z konce 17. století.

židovský hřbitov v Lošticích

Tak příjemné putování po židovských památkách!

Jana Gáborová, spolek Hanácký Jeruzalém

Podrobnosti o loštické židovské komunitě naleznete na webu Respekt a tolerance

http://www.respectandtolerance.com/lostice.html